Posiłki we Francji – co i o której jedzą Francuzi?

O jakich porach i co je się w Paryżu? Czym różnią się posiłki we Francji od tych w Polsce? Dzisiaj opowiadamy Wam o francuskich zwyczajach żywieniowych.

Petit déjeuner, czyli śniadanie

Większość Francuzów je petit déjeuner na słodko. Idealne na ten posiłek są tosty, croissanty, bagietki oraz różnorodne wyroby z piekarni (pain au chocolat, pain au raisin, roulé, brioche i inne). Często je się je z konfiturą. Popularne są dżemy morelowe, pomarańczowe, kasztanowe czy tak zwana konfitura z mleka (fr. confiture au lait). Wszystko zależy jednak od osobistych preferencji – wiele osób lubi konfitury z czereśni czy truskawek. Pije się wtedy kawę, herbatę lub sok (często jest to świeżo wyciskany sok pomarańczowy).

Déjeuner – obiad po francusku

Między godziną 12:00 a 14:00 spożywa się obiad. Większość miejsc pracy ma stałe przerwy obiadowe, zazwyczaj trwające około godziny lub dwóch. Francuzi zazwyczaj wybierają się wtedy do bistr czy restauracji, wiele lokali (tak jak coraz częściej w Polsce) ma specjalne menu lunchowe – w niższych cenach. Wiele miejsc pracy oferuje także specjalne kupony, które można wykorzystać w restauracjach. Obiad po francusku składa się zazwyczaj z trzech dań. Pierwszym z nich jest przystawka (fr. entrée). Może to być zupa czy sałatka. Daniem głównym (fr. plat principal) jest kawałek mięsa/ryby oraz warzywa, czasami dodatkiem jest także kasza lub ryż. Może to być także danie z makaronem. Na koniec je się niewielki deser. Z kolei dzieci jedzą w szkolnej stołówce lub wracają na chwilę do domu, jeśli szkoła jest niedaleko.

Le goûter – podwieczorek dla dzieci

Młodsze dzieci między obiadem a kolacją, często jedzą podwieczorek. Zazwyczaj jest to sok lub herbata z ciasteczkami lub danie z owoców. Dzieci jedzą wtedy magdalenki, słynne łódeczki (barquettes) lub domowe ciasta – marbre (odpowiednik polskiej zebry) czy szybki w przyrządzeniu quatre-quarts. Popularne są także płatki z mlekiem czy tak zwane compote, czyli musy owocowe. Dobrym wyborem są także świeże owoce.posiłki we francji

Posiłki we Francji: kolacja (fr. diner)

Najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest kolacja. Dla wielu rodzin to jedyny moment, aby razem i na spokojnie zjeść (śniadanie większość je w biegu). Trzeba jednak zaznaczyć, że większość osób we Francji jada kolację późno – zazwyczaj około godziny 20:00. W zwyczaju jest zapraszanie gości właśnie na kolację (diner), a nie na obiad. Podobnie jak poprzedni posiłek, kolacja składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Całość poprzedza czasami apéritif (Francuzi często skracają formę do apéro). Co to takiego? Na apéritif podaje się alkohol (18-35%) z lekkimi przekąskami. Podaje się go przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu i spożywa na stojąco. We Francji w czasie apéritif pije się lekkie wino, koktajle, wermut, szampana czy likiery (cointreau czy pastis). Kolację kończy się jedząc sery, najczęściej podawane z sałatą i bagietką.

Podsumowując

Czym różnią się posiłki we Francji od tych w Polsce? Bez wątpienia w Paryżu najcięższym i najbardziej sycącym daniem jest kolacja, a nie obiad. Śniadania są niewielkie i zazwyczaj jedzone na słodko. W Polsce rano bardzo często jemy także dania na słono – kanapki, jajka czy jajecznicę. Zarówno obiad jak i kolacja składają się z kilku, wyraźnie określonych części – przystawki, dania głównego, deseru, a czasami także aperitifu oraz degustacji serów.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

francuskie tradycje świąteczne, święta we francji