Bagietka – symbol Francji
Podczas pobytu w stolicy Francji trzeba koniecznie spróbować francuskich bagietek – są jedyne w swoim rodzaju. Dzisiaj opowiadamy Wam o historii tych wypieków oraz o najlepszych boulangerie.
Historia symbolu Paryża
Podobno historia bagietek sięga czasów Napoleona – jego piekarze wypiekali bagietki jako prowiant dla żołnierzy. Z całą pewnością wiadomo, że pierwsza piekarnia Boulangerie Viennoise w Paryżu została założona w roku 1839 przez Austriaka. Swoją popularność bagietka zawdzięcza… przepisom prawa! W roku 1920 uchwalono prawo zabraniające pracować piekarzom w godzinach nocnych (od 22:00 do 04:00). Rano, aby zdążyć przed pierwszymi klientami, trzeba było bardzo szybko upiec pieczywo – bagietki przygotowywało się najszybciej, dlatego zaczęto je sprzedawać we wszystkich boulangerie, niemal na każdym rogu Paryża. Obecnie bagietka uznawana jest za symbol Paryża i całej Francji. Francuzi najczęściej jedzą ją na śniadanie, ale ten rodzaj pieczywa służy także do robienia kanapek czy jako dodatek do sałatek. Tradycja śniadania z bagietką w roli głównej nie jest jednak tak stara jak mogłoby się wydawać – sięga początków XX wieku. Francuzi jedzą bagietki z masłem, konfiturami, czasami z serami lub po prostu samą do kawy.
Jaka powinna być bagietka?
Klasyczna bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm długości i około metra długości. To dla Ciebie za dużo? W większości boulangerie można poprosić o połowę bagietki. Dobrze wypieczony rodzaj tego pieczywa powinien mieć chrupiącą skórkę, ale miękki środek. Po ściśnięciu bagietka robi się płaska, a po rozluźnieniu ucisku wraca do swojego pierwotnego kształtu. We Francji możemy kupić wiele rodzajów bagietek. Baguette ordinaire, czyli baguette parisienne kosztuje zazwyczaj mniej niż 1 euro. Taka bagietka ma chrupiącą skórkę, biały środek i jest wytworzone z ciasta na bazie drożdży. Z kolei baguette à l’ancienne (z bardzo spiczastymi końcami) czy baguette de campagne mają zakwas. Ich receptury różnią się w zależności od konkretnej boulangerie. Nazwą baguette tradition mogą poszczycić się tylko spełniające normy prawne wypieki – tradycyjne bagietki mogą mieć w swoim składzie jedynie mąkę, zaczyn, wodę i sól – reguluje to prawo z 1993 roku. Warto spróbować także baguette céréales wykonanej z mąki z różnego rodzaju zboża czy płatkami owsianymi. Popularne są także ficelle, czyli cienkie bagietki oraz Cena bagietki nie powinna przekraczać 2,00 euro za sztukę.
Gdzie kupić bagietki w Paryżu?
Piekarze ciągle eksperymentują z przepisami, na przykład w boulangerie Utopie można kupić czarne bagietki z aktywnym węglem. Jak znaleźć pyszne bagietki w Paryżu? Trzeba przede wszystkim próbować, każdy ma inny gust. Warto jednak wybierać boulangerie artisan, czyli rzemieślnicze, oznacza to, że bagietki są tam wypiekane na miejscu. Ze swojej strony polecamy Wam boulangerie Baguépi, Maison Landemaine, Utopie czy Saines Saveurs.