Francuskie potrawy świąteczne
Francuska kuchnia zachwyca ludzi na całym świecie. Jakie dania są we Francji serwowane na święta? Poznajcie razem z nami francuskie potrawy świąteczne.
Święta we Francji (Noël)
Na początku warto powiedzieć jak wyglądają święta Bożego Narodzenia we Francji. Główną różnicą jest to, że trwają one dwa, a nie trzy dni. 24.12. je się wigilijną kolację, która zazwyczaj (podobnie jak u nas) trwa godzinami i jest doskonałą okazją do spotkania się całej rodziny. 25.12. obchodzi się Boże Narodzenie (rodziny spotykają się zazwyczaj na obiedzie). Mikołaj, czyli Père/Papa Noël przynosi prezenty w nocy, a dzieci odpakowują podarunki rankiem 25.12. Dniem wolnym od pracy jest jedynie 25.12., zarówno 24.12. jak i 26.12. jest dniem pracującym, zazwyczaj pracuje się według normalnych godzin (w Polsce wiele miejsc jest w tym okresie zamkniętych lub ma krótsze godziny pracy). W czasie świąt zazwyczaj nie ma śniegu (za wyjątkiem regionów górskich) lub jest go bardzo niewiele. Francuzów przyjeżdżających do Polski na święta często dziwi iście zimowa aura (co niestety i w Polsce zdarza się coraz rzadziej). Święta Bożego Narodzenia we Francji są coraz częściej czasem odpoczynku, a niekiedy nawet wyjazdu czy krótkich wakacji. Z jednej strony dzieje się tak, ponieważ jest coraz mniej ludzi wierzących i praktykujących, z drugiej Francja, a w szczególności Paryż, jest mieszanką różnorodnych kultur i religii, a nie wszyscy obchodzą święta Bożego Narodzenia.
Francuskie potrawy świąteczne
Wigilijna kolacja (tak jak większość kolacji) zaczyna się od apéritifu. Je się wtedy drobne przekąski i zazwyczaj pije szampana. Kolacja składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Nie stawia się wszystkiego na stół, a przynosi według kolejności. Nie będziemy omawiać poszczególnych części kolacji, bo różnią się one w zależności od rodzinnych tradycji. Francuskie potrawy wigilijne są jednak zawsze pełne ryb i owoców morza. Bardzo popularne na Wigilii są ostrygi, małże świętego Jakuba czy krewetki. Wiele osób stawia także na wędzonego łososia, foie gras czy ślimaki. Popularnymi daniami są indyk, pieczenie z różnego rodzaju mięs w sosie kasztanowym, żabie udka i pieczone ryby. Zdziwieni? Francuskie potrawy wigilijne nie muszą i nie są jarskie. We Francji nie ma także tradycji łamania się opłatkiem.
Świąteczne desery
Jakie są tradycyjne francuskie desery na święta? Na stole króluje przede wszystkim wyglądające jak polano drzewa ciasto la bûche de Noël. Jest to rolada (ciasto lub lody) w kształcie polana drewna, polewa z czekolady sprawia, że wierzch ciasta wygląda jak pokryte korą drzewa. Czekolada jest nieodłącznym elementem świąt zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy – Francuzi z chęcią wybierają ciasta z czekoladą, pralinki, trufle czekoladowe i inne przysmaki. Miłośnicy deserów byliby zachwyceni pobytem na święta w Prowansji – je się tam aż 13 deserów!