Normandia – region nad kanałem La Manche

Dzisiaj mamy dla Was kolejny region Francji do poznania. Tym razem czas na Normandię, która dla większości z nas kojarzy się tylko z wydarzeniami z czasów II wojny światowej. Czas to zmienić!

Normandia – jeden region czy dwa?

Normandia jest krainą historyczną oraz geograficzną, a także nazwą regionu na północnym zachodzie Francji. Nazwa Normandia wzięła się od plemienia Normanów, którzy przybyli na te tereny ze Skandynawii. Utworzyli one swoje księstwo na terenie obecnej Francji w roku 911, do kraju włączone ich jednak dopiero w 1204 roku. Podczas II wojny światowej Normandia znajdowała się pod niemiecką okupacją. To na tych terenach 6 czerwca 1944 w ramach operacji Overlord wylądowali alianci, aby utworzyć front zachodni. Po miesięcznych walkach, przełamano opór niemiecki – w rezultacie udało się wyzwolić Normandię jak i całą Francję. Trzy największe miasta w tym regionie to Hawr, Rouen oraz Caen. Warto zaznaczyć, że 1956 roku krainę podzielono na dwa regiony – Dolną i Górną Normandię. Podział ten zniesiono w roku 2016 i Normandia znów jest jednym regionem. Miejsce wyspecjalizowała się w hodowli bydła. Znakami rozpoznawalnymi normandzkiego rolnictwa są sery (rodzaj camembert pochodzi właśnie z tego regionu!), mleko oraz masło. Normandia słynie także jako producent cydru. Region jest także silnie związany z rybołówstwem oraz transportem poprzez porty.

mont saint-michel normandia region we francji

Mont Saint-Michel, źródło: Benh/Wikimedia Commons

Najpiękniejsze miejsca

W Normandii jest wiele miejsc wartych odwiedzenia. Można przespacerować się nad morzem w Hawrze czy Cherbourgu i zobaczyć kutry rybackie oraz statki w porcie. Dobrym pomysłem jest także odwiedzenie któregoś z czterech parków regionalnych. Jeśli chodzi o konkretne zabytki możemy polecić Wam jednak kilka następujących miejsc. Ciekawym celem wycieczek jest z pewnością Zamek w Falaise, gdzie miała przyjść na świat Wilhelm Zdobywca. Niektóre części budowli pochodzą z XII, a inne z XIII wieku. Na uwagę zasługuje także Katedra Najświętszej Marii Panny w Rouen uwieczniona na obrazach Claude’a Moneta. Przepiękna gotycka budowla zachwyci z pewnością nie tylko miłośników architektury. To czwarty kościół na świecie, a trzeci w Europie biorąc pod uwagę wysokość budowli. Najsłynniejszym miejscem w Normandii jest jednak Mont Saint-Michel. Wzgórze świętego Michała jest skalistą wyspą pływową połączoną z Francją groblą o długości 1800 metrów. Na wyspie wzniesione jest przepiękne sanktuarium Michała Archanioła z chęcią odwiedzany przez rzesze turystów z całego świata.

Smaki Normandii

Kuchnia Normandii w dużej mierze bazuje na produktach mlecznych – maśle, śmietanie oraz serze. Dwoma bardzo znanymi rodzajami serów pleśniowych z regionu są neufchâtel, najczęściej w kształcie serca oraz camembert (jego recepturę wymyślono w 1791 roku!). Jeśli chodzi o konkretne dania, bardzo znane jest tripes à la mode de Caen. Potrawa jest przygotowana z mięsa z krowiego żołądka oraz różnorodnych warzyw. Normandia słynie również z jagnięciny oraz owoców morza, szczególnie małży świętego Jakuba. Popularnym daniem jest teurgoule, czyli deser z ryżu, mleka oraz cynamonu. Inne słodkie przekąski to bourdelot – wypieki cukiernicze nadziewane jabłkami. Jeśli chodzi o charakterystyczny dla regionu alkohol, produkuje się tam kilka rodzajów cydru, calvados oraz whisky.

Departamenty:
Sekwana Nadmorska
Eure
Orne
Calvados
Manche

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

france gallmont blanc francja