Potrawy jak nazwiska – francuskie przykłady
Francja słynie z doskonałej kuchni, którą uwielbiają ludzie na całym świecie. Warto jednak wiedzieć, że niektóre dania zawdzięczają swoje nazwy konkretnym postaciom historycznym. Odkryjcie razem z nami francuskie potrawy jak nazwiska.
Nazwy potraw są naprawdę różnorodne. Czasami wskazuje się w nich sposób przyrządzenia czy opisuje wykorzystanie konkretnych produktów. Niektóre dania mają wyszukane, niezwiązane ze składem potrawy nazwy lub pojawia się w nich nazwisko. Można się jedynie domyślać czy nazwisko zawarte w nazwie dania odnosi się do kucharza, który wymyślił przepis czy wiąże się z jakąś historią. Specjalnie dla Was znalazłyśmy francuskie potrawy jak nazwiska. Sprawdźcie jaka łączy je historia!
Beszamel – najsłynniejszy francuski sos
Kuchnia francuska nie mogłaby obejść się bez sosu beszamelowego, nazywany w skrócie beszamelem, ale także białym sosem francuskim. Stanowi on dodatek do mięs i potraw jak również bazę do innych sosów. Beszamel jest sosem powstałym z zrumienionej na maśle mąki z dodatkiem mleka. Sos często doprawia się gałką muszkatołowa, pieprzem, solą, a czasem także sokiem z cytryny. Jego pochodzenie jest niejasne. Recepturę po raz pierwszy opublikował w roku 1651 François Pierre de La Varenne w swoim dziele „Le Cuisinier françois”. Oddał on hołd wysokiemu urzędnikowi króla Ludwika XIV Louisowi de Béchameil – markizowi de Nointel nazywając sos jego nazwiskiem. Od XVIII wieku nazwa beszamel jest w powszechnym użyciu.
Polędwica Chateaubriand
Słynnym francuskim daniem jest polędwica Chateaubriand. François-René de Chateaubriand był XIX-wiecznym pisarzem i politykiem. W 1822 roku, kiedy Chateaubriand przebywał w Anglii jako ambasador Francji jego osobisty kucharz Montmirail wymyślił przepis na polędwicę. Polędwica Chateaubriand oznacza gruby befsztyk wykrojony ze środkowej części polędwicy wołowej. Zazwyczaj serwuje się go z sosem bearneńskim oraz ziemniakami duszonymi w maśle, posypanymi pietruszką. Niekiedy polędwica Chateaubriand podawana jest na grzance z pasztetem.
Potrawy jak nazwiska: Savarin
Anthelme Brillat-Savarin był prawnikiem, politykiem i pisarzem żyjącym w latach 1755-1826. Zasłynął dziełem „Fizjologia smaku” i zyskał miano wielkiego smakosza, a na jego cześć nazwano kilka potraw. Najsłynniejszą z nich jest ciasto savarin – więcej na ten temat będziecie mogli przeczytać w naszym kolejnym artykule „Desery jak nazwiska”. Słynnym daniem jest także cielęcina Brillat-Savarin. Jest to rolada z cielęciny gotowana w bulionie wołowym z dodatkiem białego wina. Rolada jest wypełniona farszem z kurzych wątróbek i smardzów. Warto wspomnieć, że nazwa brillat-savarin używana jest we Francji także do określenia gatunku miękkiego sera pleśniowego.
Ziemniaczana uczta z Parmentier
Za niekwestionowanego króla ziemniaków we Francji uznaje się agronoma i farmaceutę Antoine’a Augustina Parmentiera. Począwszy od 1870 roku wiele potraw francuskich zyskało dodatek parmentier do nazwy. Najpopularniejszym daniem kojarzonym z agronomem jest widoczna na zdjęciu głównym do tego wpisu zapiekanka parmentier (fr. hachis parmentier). Pomysł na zapiekankę zrodził się w Paryżu. Składa się ona z mielonego mięsa, najczęściej wołowego, przykrytego warstwą ugotowanych, utłuczonych na purée z dodatkiem soli i pieprzu ziemniaków. Od nazwiska Parmentier pochodzą także nazwy salade parmentier (sałatka ziemniaczana), omlette parmentier (omlet z ziemniakami) i zupa parmentier (zupa krem z ziemniaków).