Święta we Francji – tradycje bożonarodzeniowe
Czy Francuzi obchodzą Gwiazdkę inaczej niż my? Co podczas niej robią, jakie spożywają potrawy? Jakie tradycje towarzyszą świętowaniu? Sprawdźcie.
Święta we Francji
Czy Francuzi obchodzą Boże Narodzenie tak jak Polacy? Mimo tej samej wiary tradycje bożonarodzeniowe są tu zupełnie inne. Bardzo mało osób przestrzega Adwentu, jedyne co się z tym kojarzy we Francji to specjalne kalendarze z czekoladkami na każdy dzień aż do Gwiazdki. Francuzi nie łamią się opłatkiem, rzadko kiedy śpiewają kolędy (jeśli już to raczej piosenki świąteczne). Świętuje się tam jedynie przez dwa dni – Wigilię i Boże Narodzenie, we Francji nie ma czegoś takiego jak drugi dzień świąt. Uroczystym dniem, kiedy spotyka się cała rodzina jest zazwyczaj Boże Narodzenie. Pasterka, w polskim rozumieniu, odbywa się tylko w największych katedrach, w reszcie odprawiana jest zwykła msza wieczorna.
Jakie są francuskie tradycje bożonarodzeniowe?
Przede wszystkim, we Francji tak jak w Stanach Zjednoczonych prezenty otwiera się dopiero w Boże Narodzenie. W większości domów stoi także choinka, mieszkania przyozdabia się kolorowymi lampkami. Francuzi silnie kultywują tradycję szopki, największą popularnością cieszą się szopki w katedrze Notre-Dame na Île de la Cité, w domach często stawia się je pod choinką. Popularne są także jasełka. W świąteczną atmosferę od początku grudnia wprowadzają Francuzów specjalne jarmarki bożonarodzeniowe.
Co Francuzi jedzą na Święta Bożego Narodzenia?
Popularnym daniem jest indyk podawany z kasztanami. Je się także wędzonego łososia, kawior, pasztet z gęsich wątróbek (fr. foie gras), ostrygi oraz ślimaki. Ciekawą przystawką jest z kolei wydrążony bochenek chleba, w którym znajdują się małe kanapeczki z różnymi pastami (wykonane ze środka chleba ), czyli Pain surprise. W większości domów na stołach gości także przepyszne ciasto w kształcie polana drzewa – Bûche de Noël. Królują także inne czekoladowe ciasta, chociaż coraz częściej zastępuje się je deserami lodowymi, aby posiłek był lżejszy. Aby uczcić Boże Narodzenie najczęściej pije się szampana. Jeśli jesteś fanem słodkości z pewnością przypadnie Ci do gustu tradycja prowansalska. W Prowansji po zjedzeniu głównych dań w czasie Wigilii podaje się trzynaście deserów (głównie owocowe). W zależności od regionu podawane potrawy różnią się.