Kuchnia Île de France – czym się charakteryzuje i co warto zjeść

Zastanawiasz się jaka jest paryska kuchnia? Paryż jest miejscem, gdzie spotyka się wiele osób, a co za tym idzie kultur, religii, ale także kuchni. Wielu przyjezdnych po przeprowadzce z innych krajów nie zmienia swoich nawyków żywieniowych, właśnie dlatego Paryż obfituje w nowe restauracje specjalizujące się w kuchni z różnych zakątków świata. Dzisiaj zastanawiamy się jednak czym charakteryzuje się kuchnia Île de France. Czy wyróżnia się na tle innych regionów? Jakie są jej główne smaki?

Kuchnia Île de France – produkty regionalne

Każdy region czy województwo w danym kraju charakteryzuje się czymś wyjątkowym do jedzenia lub picia. Tradycyjne receptury czy innowacyjne miejsca gastronomiczne wytworzyły je na przestrzeni lat. Jakie specjały pochodzą z Paryża? Czym charakteryzuje się kuchnia Île de France? W całej Francji znane są wiśnie Montmorency, szparagi z Argenteuil czy grzyby (odmiana Agaric) z Paryża. Uznaniem cieszy się także musztarda z Meaux, znane są także tamtejsze sery pleśniowe Brie (doskonałe są także te z Melun). Spośród serów polecamy także tak zwany czarny brie. Popularnym alkoholami są likiery Grand Marnier oraz Noyau de Poissy. Znanym w całej Francji miejscem jest winnica Clos-Montmartre, produkująca przepyszne trunki.

Co warto zjeść w Paryżu?

Region Île de France nie jest miejscem z którego pochodzą dania szczególnie uznane we Francji czy Europie. Wartym wspomnienia jest z pewnością Paris-Brest, deser stworzony przez paryskiego cukiernika pod koniec XIX wieku. Składa się z ciasta ptysiowego (parzonego) oraz pralinowej masy, często podaje się go polanego czekoladą i ozdobionego migdałami. Paris-Brest ma okrągły kształt przypominający koło roweru, deser po raz pierwszy podano na wyścigu kolarskim z Paryża do Brestu i z powrotem. Popularne są także tosty Croque Monsieur z szynką i Croque Madame z szynką i jajkiem sadzonym na górze oraz serem, którego tradycyjnie nie umieszcza się w środku ciepłej kanapki, a na jej górze, tak, aby się przypiekł. Z kuchni Île de France wywodzi się także wiele innych dań, które obecnie są flagowymi potrawami innych regionów na przykład zupa cebulowa czy pot au feu, czyli jednogarnkowe danie składające się z wielu rodzajów mięsa i gotowanych warzyw przy podaniu zalanych nieco rosołem.

Kuchnia Île de France gdzie zjeść w Paryżu

sabinevanerp/www.pixabay.com

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

co zobaczyć w paryżu Petit PalaisMuzeum Muzyki