Macarons, czyli makaroniki – kolorowe pyszności z Francji
Dzisiaj opisujemy Wam jeden z najpopularniejszych deserów francuskich – macarons. Odkryjcie historię kolorowych makaroników i sprawdźcie z czego się składają.
Pochodzenie i historia ciastek
Macarons, czyli makaroniki, są kruchymi ciastkami migdałowymi z kremem w środku. W XIII wieku na terenach, gdzie uprawiano migdały, czyli w Lotaryngii (Francja), Lombardii (Włochy) oraz w kraju Basków (Hiszpania) wytwarzano ciasteczka migdałowe. Początkowo był to popularny deser ludzi biednych, z czasem zyskał jednak uznanie bogatszych warstw społeczeństwa, a nawet monarchów. W okresie renesansu makaroniki były już powszechnie znane w Europie i krajach arabskich. Przepisów na macarons jest wiele, w Paryżu ma swoją recepturę niemal każda cukiernia, we Włoszech skład zależy do regionu. Słynną formą włoskich macarons są ciasteczka amaretti. W Szwajcarii makaroniki są znane pod nazwą Luxemburgerli. Niektóre źródła podają, że za sprowadzenie receptury makaroników do Francji odpowiedzialna była Katarzyna Medycejska.
Z czego składają się makaroniki (fr. macarons)?
Przepisy są różnorodne, ale podstawą każdego z nich są mielone migdały. Do ciastek używa się także cukru, cukru pudru oraz białek jaj. Macarons mają okrągły kształt i średnicę od 3 do 5 centymetrów. Od roku 2000 paryscy cukiernicy zaczęli robić innowacyjne makaroniki. Wśród ciekawych produktów znalazły się na przykład ciastka o smaku speculoos czy słone wariacje. Cukiernicy wciąż eksperymentują, możemy więc znaleźć makaroniki zrobione z orzechów, płatków owsianych czy maku. Tradycyjnie robione, naturalnie barwione makaroniki są bogate w proteiny, witaminy oraz liczne składniki mineralne – warto kupować je więc w sprawdzonych cukierniach. Przemysłowo produkowane ciastka mogą mieć sztuczne barwniki i konserwanty – nie mają one wtedy zdrowych wartości odżywczych i są jedynie źródłem pustych kalorii.
Popularność
Macarons są popularne nie tylko ze względu na smak, ale także piękny wygląd. Estetyczne, piękne ciastka mogą być w niemal każdym kolorze tęczy. Są niezwykle popularne w mediach społecznościowych, na Instagramie czy Facebooku można znaleźć mnóstwo zdjęć z makaronikami.
W kolejnym wpisie podpowiemy Wam, gdzie kupić pyszne makaroniki w Paryżu!