Top 5 dań kuchni francuskiej

Top 5 dań kuchni francuskiej

Kuchnia francuska jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Jakie smaki urzekły nas najbardziej? Jakie potrawy znalazły się na naszej liście top 5 dań kuchni francuskiej?

Francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon)

O francuskiej zupie cebulowej krążą legendy. Do jej zrobienia potrzeba cebuli, oliwy, masła, chleba, żółtego sera i bulionu, najczęściej receptura wzbogacona jest białym winem. Zupa swój wyjątkowy smak zawdzięcza karmelizowanej cebuli oraz zapiekanej na górze grzanki z serem. Przepis na zupę cebulową w tym wydaniu został opracowany w XVII wieku. Jedna z legend głosi, że potrawę wymyślił Ludwik XV, który podczas pobytu w swoim domku myśliwskich miał tylko masło, cebulą i szampana. Potrawę podobno spopularyzował Stanisław Leszczyński, który spróbował tej zupy w oberży pod Paryżem, poprosił kucharza Nicolasa Apperta o przepis na nią, a następnie przekazał swojemu kucharzowi w Wersalu. Nicolas Appert opisał francuską zupę cebulową w swojej książce kucharskiej wydanej w 1831 roku nazywając ją soupe à l’oignon à la Stanislas. Francuska zupa cebulowa jest podawana na ciepło, jako przystawka.

Bouillabaisse

Kolejną bardzo znaną i cenią zupą jest bouillabaisse, czyli francuska zupa rybna z Prowansji. Bouillabaisse przyrządza się z kilku gatunków ryb morskich (np. barwena, żabnica, dorada, gurnard) i owoców morza (np. langusty, kraby), czosnku, pomidorów i oliwy, potrawę doprawia się pieprzem i szafranem. Po ugotowaniu zupę przecedza się, na osobnym półmisku podaje się owoce morza i ryby na których była gotowana zupa. Podobnie jak francuska zupa cebulowa bouillabaisse był kiedyś popularną potrawą wśród niezamożnych warstw społeczeństwa. Potrawę jadło się często w rodzinach rybackich. W 1980 kucharze z Marsylii zdefiniowali podstawowe składniki tej regionalnej zupy, aby zapobiec podawaniu każdej zupy rybnej pod taką nazwą. Doskonale wpisująca się we francuską kuchnię zupa bouillabaisse jest ceniona na całym świecie.

top 5 dań kuchni francuskiej

Top 5 dań kuchni francuskiej: ratatouille podany z jajkiem

Pot au feu

Na liście top 5 dań kuchni francuskiej musiało znaleźć się danie główne z mięsem. Kolejnym słynnym daniem jest pot au feu – dosłownie tłumacząc garnek na ogniu. To danie, które spożywa się na dwa sposoby: jedząc esencjonalny bulion i ugotowane mięso. Pot au feu przyrządza się z wołowiny (policzki wołowe, golonka, żeberka czy inne części oraz szpik lub ogon wołowy) i warzyw takich jak marchewka, por, ziemniak, seler, cebula. Danie doprawia się zioła, solą, czarnym pieprzem i goździkami. Tak jak do polskiego rosołu, do pot-au. makaronem jako zupę (przystawkę) lub wykorzystuje potem do gotowania i robienia sosów. Przepis na pot au feu pochodzi z XIII wieku.

Wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon)

Boeuf bourguignon (wołowina po burgundzku) nie wygląda imponująco wizualnie jako danie, ale smak tej potrawy jest doskonały. Słynny gulasz powstaje z wołowiny gotowanej w czerwonym winie z grzybami, cebulą i boczkiem, pietruszką, tymiankiem i zielem angielskim. Długie gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że wszystkie składniki doskonale sobą przesiąkają, a danie ma głęboki aromat. Boeuf bourguignon jest podawana na ciepło z warzywami takimi jak ziemniaki, fasolka szparagowa czy marchewka. Wołowina po burgundzku nazywa się tak ze względu na pierwotne miejsce podawania potrawy, ale także ze względu na mięso oraz wino, które dodaje się do dania – Burgundia słynie z hodowli bydła oraz doskonałego czerwonego wina. Początkowo było to danie przyrządzane przez rolników na święta, potem stało się elementem niedzielnego obiadu, a dzisiaj jest to potrawa ceniona w całej Francji i poza jej granicami.

Ratatouille

Pisząc naszą listę top 5 dań kuchni francuskiej pomyślałyśmy także o osobach, które nie jedzą mięsa. Bez wątpienia najpyszniejszym francuskim daniem wegetariańskim jest ratatouille. Danie to tak jak bouillabaisse pochodzi z Prowansji. Ratatouille przygotowuje się z warzyw takich jak bakłażan, cukinia, pomidor, papryka czerwona i żółta, cebula, czosnek pokrojonych w plasterki lub kostkę. Do potrawy używa się także oliwy z oliwek oraz mieszanki ziół. Ratatouille jest często dodatkiem do mięsa, ale występuje także jako danie główne i jest wtedy podawane z ryżem, ziemniakami lub chlebem.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Noc Muzeów w ParyżuMaison européenne de la photographie