Beaujolais nouveau – wielkie święto wina we Francji
Z czym kojarzona jest Francja? Przede wszystkim z doskonałymi winami. Jeśli chcesz spróbować wyśmienitych trunków nie ma lepszego czasu na ich próbowanie niż Beaujolais Nouveau.
Smak wina
Beaujolais Nouveau (nazywane także Beaujolais Primeur) jest tak naprawdę nazwą czerwonego wina pochodzącego z rejonu Beaujolais, niedaleko Lyonu (50 km). Produkuje się je z popularnej we Francji odmiany winogron – gamay. Trunek ten ma charakterystyczny smak i owocowo-kwiatowy aromat, uwielbiają go nawet ci, którzy zazwyczaj nie przepadają za winem. Specjalny, przyśpieszony proces fermentacji sprawia jednak, że wino ma o wiele krótszą żywotność, zazwyczaj spożywa się je do roku od wyprodukowania.
Obchody święta Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau, nazywane także świętem wina, jest obchodzone co roku w trzeci czwartek listopada. Wtedy po raz pierwszy oferuje się kupno tego niezwykłego wina, następują pierwsze degustacje. Kiedyś była to jedynie lokalna tradycja, obecnie święto obchodzi cała Francja, a jego termin jest usankcjonowany prawnie. Wiele restauracji, pubów oraz innych miejsc z ofertą gastronomiczną proponujemy wtedy specjalne menu czy wyjątkowe obchody tego święta. Dla zwiedzających jest także otwartych wiele winnic, w niektórych z nich odbywają się nawet specjalne pokazy produkcji wina czy kursy opisywania smaków trunków. Część Francuzów spotyka się wtedy w gronie znajomych i rodziny, aby wspólnie skosztować najnowszego rocznika wina.
Połączenie z potrawami
Tradycyjnie Beaujolais Nouveau spożywano razem z daniami z wieprzowiny, kiełbaskami, kaszanką, flakami czy podrobami. Często łączyło się je także z potrawami, w których występują kasztany. Część wytwórców wina twierdzi, że jest to lekkie, proste wino, które doskonale sprawdza się w połączeniu ze wszystkimi potrawami. Wobec takiego stanowiska buntują się znawcy wina, których zdaniem taka ocena obniża jakość i wartość trunku.