Bretania – region Francji nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego

Gdzie leży Bretania? Z czego słynie? Z naszego najnowszego artykułu dowiecie się czym wyróżnia się ten region Francji, poznacie jego najpiękniejsze zabytki oraz regionalne potrawy, zapraszamy!

Czym wyróżnia się Bretania?

Bretania jest jednym z 13 regionów Francji, leży nad Oceanem Atlantyckim, dzięki czemu słynie głównie jako miejsce silnie związane z turystyką. Duże znaczenie w regionie ma również rolnictwo oraz rybołówstwo. Bretania jest producentem połowy mięsa drobiowego i wieprzowego, które trafia na francuski rynek oraz 1/3 wszystkich wyławianych co roku ostryg. Region słynie również z mocno rozwiniętego handlu morskiego. Do największych portów pod względem ilości przeładunku należą: Nantes-Saint-Nazaire, Lorient, Brest, Saint-Malo i Roscoff. Z kolei do najważniejszych miast regionu możemy zaliczyć Nantes, Rennes, Brest oraz Saint-Nazaire. W Bretanii najbardziej docenia się jednak niewielkie miejscowości turystyczne położone nad samym oceanem, gdzie na wakacje co roku przyjeżdżają tysiące Francuzów oraz turystów. Klimatyczne miasteczka zachwycają przepięknymi widokami oraz spokojem – to doskonałe miejsca, aby odpocząć od codziennego życia w biegu. Warto zaznaczyć, że na tle reszty regionów Francji Bretania zajmuję naprawdę niezwykłe miejsce. Nadmorski region charakteryzuje się dużą odrębnością kulturową. Ponad 200 tysięcy osób zamieszkujących te tereny posługuje się biegle językiem bretońskim (należących do grupy języków celtyckich).

Najpiękniejsze zabytki

Zastanawiasz się jakie miejsca w Bretanii warto odwiedzić? Najpopularniejszym miejscem jest bez wątpienia opactwo św. Michała Archanioła na Mont-Saint-Michel. Początki przybytku sięgają X wieku, miejsce było wielokrotnie przebudowywane. Dwa razy do roku opactwo jest celem pielgrzymek, zazwyczaj dociera tam około 60 tysięcy katolickich wiernych. Warto odwiedzić również średniowieczny zamek w Fougères czy pochodzącą z tego samego okresu katedrę w Dol-de-Bretagne. Ciekawym miejscem jest również miejscowość Saint-Malo – w całości otoczona obronnym murem (miastem partnerskim Saint-Malo jest polskie Gniezno!) czy ruiny świątyni Marsa stanowiące pozostałości po Imperium rzymskim. Na terenie całej Bretanii znajduje się wiele budowli megalitycznych, między innymi słynne menhiry w Carnac.

bretania bretagne

Opactwo św. Michała Archanioła na Mont-Saint-Michel

Smaki Bretanii

Kuchnia bretońska jest naprawdę przepyszna. Wiele potraw bazuje tam na słonym maśle, czyli beurre demi-sel. Dodaje się je do ciast, podczas pieczenia mięsa czy przyrządzania warzyw. Drugim popularnym składnikiem jest mąka gryczana. W Bretanii zjemy najlepsze naleśniki na słodko (crêpes) i podawane na słono galettes. Bardzo popularne są ciasto oraz ciasteczka gateau breton na bazie słonego masła. Przygotowuje się wiele potraw z owoców morza, między innymi zupy rybne czy słynną cotriade (czasami podawaną jako drugie danie czasami jako zupę). Najpopularniejszym alkoholem jest jabłkowy cydr – do dzisiaj Bretończycy oraz Normandczycy spierają się o to, gdzie powstał ten przysmak.

Podległe departamenty:
Côtes-d’Armor
Finistère
Ille-et-Vilaine
Morbihan

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Louis de Funès aktor paryżznane postacie catherine deneuve