Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, czyli Francuska Riwiera
Dzisiaj omawiamy dla Was kolejny region Francji. Dzisiaj nasz wybór padł na Prowansję-Alpy-Lazurowe Wybrzeże. Sprawdźcie czym charakteryzuje się region, co warto dam zobaczyć oraz zjeść.
Krótki opis
Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże to kolejny omawiany przez nas region Francji, który powstał 1 stycznia 2016. Region często jest określany skrótem PACA od nazwy Provence-Alpes-Côte d’Azur. Główną branżą, dzięki której rozwija się region Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże jest turystyka. Szacuje się, że Francuska Riwiera jest odwiedzana co roku przez ponad 10 000 000 turystów! Wiele osób wyrusza także w Alpy, na przykład udaje się do Pra Loup na narty. W części należącej do dawnej Prowansji króluje rolnictwo. Region jest głównym miejscem na przykład uprawiania owoców cytrusowych we Francji. Miejsce jest znane także dzięki festiwalowi w Cannes. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes jest prestiżowy na stopniu międzynarodowym, odbywa się od roku 1946 roku, filmy oraz aktorzy mogą być wtedy nagrodzone Złotą Palmą.
Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże: atrakcje regionu
W tym regionie Francji jest mnóstwo ciekawych miejsc do odwiedzenia. Omawiamy dla Was najciekawsze z nich. Miłośników odnajdywania polskich śladów we Francji z pewnością zachwyci Muzeum Gombrowicza w Vence. Wielu z Was zachwyci na pewno Muzeum Sztuki Naiwnej prezentującej dzieła prymitywistów, między innego słynnego Nikifora Krynickiego, Zofii Rostad czy Henriego Rousseau. Jeśli cenisz malarstwo, odwiedź także Muzeum Jeana Cocteau w Menton oraz Atelier Cezanne’a w Aix-en-Provence. Warto odwiedzić także Grasse i główne Muzeum Perfum Fragonard. Jedno z najpiękniejszych i najczęściej fotografowanych miejsc to cysterskie opactwo Sénanque. To właśnie stamtąd pochodzą najpiękniejsze zdjęcia pól z lawendą. Z miejsc sakralnych znana jest Katedra Major w Marsylii łącząca ze sobą styl neobizantyjski i neoromański. Jeśli chodzi o typowo nadmorskie miejsce przepięknie wygląda najwyższy klif Francji – Cap Canaille.
Kuchnia regionu
Połączenie regionów jak zawsze odnosi się również do częściowego zmieszania smaków. Jak można opisać kuchnię regionu Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże? Ta część Francji znajduje się blisko Włoch i należy do baseny Morza Śródziemnego – w regionalnej kuchni można odnaleźć wiele odniesień do tamtych miejsc. W regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże używa się często oliwy z oliwek, czosnku oraz ziół (w tym słynnej mieszanki ziół prowansalskich). Spożywa się wiele roślin strączkowych () oraz typowo letnich warzyw (bakłażany, cukinie, papryki, pomidory). Popularnym mięsem jest jagnięcina i baranina, często je się również owoce morza. W alpejskiej części regionu popularne są wędliny i sery. Region słynie także z trufli (Vacluse) oraz alkoholu zwanego pastis. Znanymi daniami są bouillabaisse (zupa rybna), soupe au pistou (zupa z bazylią), warzywny ratatouille i sałatka nicejska. W okresie świąt Bożego Narodzenia w regionie serwuje się 13 deserów.
Departamenty:
Alpes-de-Haute-Provence
Hautes-Alpes
Alpes-Maritimes
Bouches-du-Rhône
Var
Vaucluse