Znane postacie: wybitny kucharz Paul Bocuse

W tym roku odszedł Paul Bocuse, jeden z najwybitniejszych kucharzy francuskich. Dzisiaj chcemy przybliżyć Wam sylwetkę tego niezwykłego człowieka.

Paul Bocuse: krótki życiorys

Paul Bocuse urodził się 11 lutego 1926 roku w Collonges-au-Mont-d’Or, pochodził z rodziny kucharzy. Już jako dziecko interesował się kuchnią, uwielbiał łowić ryby i polować. W wieku 16 lat zaczął pracować na kuchni w restauracji de le Soierie w Lyonie. Mając 18 lat, w 1944 roku wstąpił do Armii Wolnych Francuzów (walczył w 1 dywizji). Po wojnie wrócił do Lyonie, gdzie uczył się fachu od Eugénie Braziera, potem wyjechał szkolić swój warsztat kulinarny w Paryżu u Gastona Richarda. W latach 50. XX wieku Bocuse szkolił się u Paula Merciera, który zawsze był dla niego wielkim mistrzem i mentorem.

Sukcesy kucharza

W 1958 Paul Bocuse powrócił do rodzinnej miejscowości i otworzył razem z ojcem restaurację L’Auberge du Pont de Collonges. Kucharz ozdobił ją swoimi rzeźbami i obrazami. Tego samego roku restauracja została odznaczona pierwszą gwiazdką Michelin. W 1962 roku restauracja otrzymała drugą gwiazdkę, a w 1965 trzecią. L’Auberge du Pont de Collonges ma taką samą ilość gwiazdek niezmiennie od 1965 roku – to restauracja, która ma takie wyróżnienie najdłużej. Obecnie znajdująca się w regionie Owernia-Rodan-Alpy L’Auberge du Pont de Collonges uważana jest za prawdziwą świątynię kuchni francuskiej. W 1975 roku Paul Bocuse gotował dla ówczesnego prezydenta Valéry’ego Giscarda d’Estainga. Zaserwował zupę z czarnych trufli. Prezydent odznaczył go komandorem Legii Honorowej. Od 1983 do 1990 roku Bocuse był prezydentem stowarzyszenia Euro-Toques zrzeszającym 3000 kucharzy europejskich. W kolejnych larach kucharz otwierał kolejne restauracje, bistra i brasserie.

Uhonorowanie

W 1987 Paul Bocuse stworzył konkurs kulinarny Bocuse d’Or, dzisiaj zaliczany jest on do jednego z najbardziej prestiżowych konkursów tego typu na świecie. W 1990 roku kucharz otworzył instytut kulinarny pod swoim nazwiskiem. W kolejnych latach otwierano kolejne placówki. Odbywają się tam czteromiesięczne szkolenia z zakresu regionalnej kuchni francuskiej i doboru wina. W 2011 roku Paul Bocuse został uznany Kuchmistrzem stulecia (Chef of the Century) przez The Culinary Institute of America. Paul Bocuse przez wiele lat chorował na parkinsona, zmarł w wieku 91 lat 20 stycznia 2018 roku. Słynnego kucharza zalicza się do pionierów nowej kuchni francuskiej (fr. nouvelle cuisine). Koncepcja ta zrywała z tradycją kuchni francuskiej. Kucharze skupili się na podkreśleniu naturalnych smaków i aromatów oraz nietuzinkowych połączeniach produktów. Zrezygnowano z tłustych sosów, ograniczono ilość cukrów i tłuszczów, zredukowano czas gotowania. Potrawy tworzy się na bieżąco, ze świeżych składników i bardzo dba o ich prezentację.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

oksytania region francjipole marsowe