Desery kuchni francuskiej – najlepsze smakołyki

Desery kuchni francuskiej – najlepsze smakołyki

Jeśli jesteś łasuchem i chcesz spróbować czegoś naprawdę niezwykłego, od czego Twoje kubki smakowe oszaleją wybierz się koniecznie do Francji.

Podobno nie ma lepszych deserów niż we Francji. Próbując najróżniejszych smakołyków trudno się z tym nie zgodzić. Tarty z owocami, różnego rodzaju bułeczki i wypieki (z czekoladą, z budyniem i rodzynkami, z jabłkami i inne), eklerki, fondanty, flany, makaroniki – przepyszne desery można wymieniać bez końca.

Czego warto spróbować?

Z Francją niemal od razu kojarzą mi się tarty. Jest naprawdę wiele typów, możemy używać tam różnych kremów, owoców i ozdób, możliwości są niemal nieograniczone. Najsłynniejszą z nich jest jednak tarte Tatin z nadzieniem jabłkowym. Francuzi uwielbiają także desery przygotowane na bazie ciasta parzonego – ptysie, eklerki, profiterole czy Paris-Brest. Używa się go także do przygotowania deseru nazywającego się Saint-Honoré. Ich miłość do czekolady widać z kolei w czekoladowych fondantach, musach czy świątecznym Bûche de Noël. Znane desery kuchni francuskiej to także Poire Belle-Hélène (gotowana gruszka w syropie podawana z lodami i polewą) oraz Baba de rhum. Swojsko brzmiąca baba została „wynaleziona” przez króla Stanisława Leszczyńskiego, który polał alkoholem lekko czerstwą babkę. Ten smak tak przypadł do gustu Francuzom, że dzisiaj jest to jeden ze znanych we Francji deserów. W ostatnich latach prawdziwą furorę robi z kolei sernik bez pieczenia na bazie serka oraz jogurtu marki Kiri. Bardzo znanym ciastem we Francji jest także migdałowy galette des Rois – jedzony tradycyjnie 6 stycznia.

Kuchnia francuska

skeeze/www.pixabay.com

Desery kuchni francuskiej znane na całym świecie

Na całym świecie słynne są crêpe Suzette z pomarańczami, crème brȗlée czy czekoladowe fondanty. Bardzo popularne, także w Polsce są desery z ciasta parzonego – ptysie oraz eklerki. Należy tu jednak wspomnieć, że eklerki są we Francji nieco inne niż w Polsce. Charakteryzuje je różnorodność nadzienia, które mają w środku i polewy. Znajdziemy tu na przykład eklerki malinowe czy pistacjowe. Tradycja cukiernictwa jest we Francji bardzo długa. Inni cukiernicy zawdzięczają Francuzom naprawdę wiele, na przykład słynne kremy – crême patisserie czy chantilly (bita śmietana).

Desery kuchni francuskiej

skeeze/www.pixabay.com

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kuchnia francuskaOpera Garnier paryż
Otrzymuj przydatne informacje o Paryżu wprost na swoją skrzynkę!

autoresponder system powered by FreshMail